STYRKEN I FÆLLESSKABET
- om at fejre de små og de store sejre
COACHS CORNER – Af Bjarke Kobberø, 18. december 2020
Du kan måske genkalde dig jubelscenen, da Kim Vilfort scorede til 2-0 i EM-finalen mod Tyskland i 1992. Eller håndbold-kvindernes fejringer af hvert enkelt mål i en af de tre OL-finaler, de vandt i streg? Eller huske tilbage til barndommen og genkalde dig nogle andre øjeblikke enten i et holdspil, du selv har deltaget i, eller fulgt fra tilskuerpladserne eller i tv – nogle af de øjeblikke, hvor holdet enten i fællesskab har jublet, eller hvor en af deltagerne har givet et high five til en holdkammerat for en flot detalje eller afgørende aktion.
I de fleste professionelle sportsmiljøer arbejder man meget målrettet og specifikt med de indbyrdes relationer, kommunikation og positiv energi i træning og kamp. Fordi man kan se, hvor meget det betyder for holdets – og alle individernes – præstation, energi og trivsel.
Derfor er det jo oplagt at tænke at det samme burde gøre sig gældende på alle arbejdspladser. Her vil der jo også meget ofte være tale om en samling individer, der skal fungere som et hold. Vi er dog gennem årene stødt på en del virksomheder, der ikke – i vores øjne i hvert fald – har haft tilstrækkeligt fokus på alle de gevinster der kan hentes på medarbejder-trivsel og performance, med ganske simple virkemidler. Simple tiltag, der understøtter og styrker de indbyrdes relationer og styrker teamets humør, energi og sundhed.
Dykker vi lidt mere ned i forskningen, er der blevet draget følgende spændende og tankevækkende konklusioner:
There is consistent evidence that participation in a team sport is associated with improved social and psychological health independent of the type of team sport, age, somatic, or mental health problems. The findings indicate that team sport could be more efficient in promoting health and ensuring exercise participation and continuation than individual sport.*
In conclusion, team sport activities seem to be intrinsically motivating to the participants through positive social interaction and play. They are therefore more likely to result in exercise continuation than activities that rely primarily on extrinsic motivation such as the expectation of improved health and well-being.
For at understrege at det ikke bare er varm luft, fordi vi prøver at sælge dig en af vores forløb med fokus på ovenstående, virker det på høje tid at bringe forskningen på banen. For der ligger heldigvis efterhånden mange studier på vigtigheden af de sociale relationer, og den positive energi mellem mennesker, på vores trivsel og sundhed. Vi vil meget varmt anbefale dig at kigge forbi Center for Holdspil og Sundhed, der hjælper danskere med udfordringer relateret til mental sundhed ved hjælp af holdbaseret fysisk aktivitet. De skriver bl.a. at ”funktionsevne, trivsel og mental sundhed er af afgørende betydning for det enkelte menneske, men udfordringer relateret til mental sundhed udgør et stigende problem i Danmark. Cirka hver femte voksne dansker oplever i løbet af et år udfordringer relateret til deres mentale sundhed.” Og det er altså vel at mærke under normale forhold – mon ikke vi trygt kan konstatere at udfordringen kun er blevet markant større her i Covid-19-tiden. Der står endvidere at ”fysisk aktivitet udgør, sammen med mental stimulering og socialt samvær, ifølge forskningen de væsentligste faktorer for menneskers mentale sundhed.”
Arbejdspladsen som et hold
Vi er derfor ikke i tvivl om at vi med fordel kan se vores arbejdsplads som et hold, hvor vi skal arbejde målrettet med at styrke de sociale relationer. Selvom vi arbejder i specialiserede områder, ligesom spillerne på et hold varetager forskellige roller, er der alt at vinde ved sammen at fejre de små og store sejre. Nu er et high five ikke så in i disse corona-tider, men selvom det fysiske håndklask er bandlyst, ligger der mindst lige så meget god energi og trivsel gemt i et virtuelt et af slagsen til en kollega, en anerkendelse af en god aktion, også selvom den ikke er kampafgørende.
Og det bliver bedre endnu.
For en mere eller mindre skjult ligeså positiv effekt ved dette er den, det har på dig selv. Et klassisk værktøj i mentaltræningskassen er det faktum, at al den gode energi du giver til andre, giver du også til dig selv. At give et smil, et high five, ros eller kram (når vi må det igen) forbedrer også din egen gode energi og trivsel.
Der kan man da tale om at få dobbelt op på valuta for investeringen.